Het is eigenlijk onvoorstelbaar; het is pas ongeveer 30 jaar geleden dat het internet zijn doorbraak had in onze maatschappij. Steeds meer mensen kregen toegang tot een internetverbinding. In het begin gebeurde dit via een telefoonlijn en waren toen nog hoge kosten aan verbonden. Inmiddels heeft Nederland een uitgebreid glasvezelnetwerk waarmee vele huishoudens voorzien worden van razendsnel internet. Maar wat is glasvezel eigenlijk en waarom zou je een glasvezel aansluiting willen?

Glasvezel internet

Glasvezel is daadwerkelijk een minuscuul klein vezel van glas. In 1966 ontdekte Charles Kao dat je met laserlicht data kan uitwisselen. Door zo’n vezel kan er dus data verwisseld worden met een soort knipperende laser. Er zijn glasvezelkabels aangelegd door het hele land waardoor de data kan worden verplaatst van het ene gebied naar het andere. Met een glasvezel netwerk kan er daarom ‘zo snel als het licht’ dataverkeer worden doorgestuurd. Het is zelfs onbekend hoe snel data kan worden verstuurd met glasvezel.

Is een glasvezel internetaansluiting geschikt voor mij?

Bij het afsluiten van een internetabonnement kun je kiezen voor glasvezel met een bepaalde snelheid. Zo kun je vaak kiezen voor bijvoorbeeld een snelheid tussen de 50 en 500 megabit per seconde. Het is daarbij heel betrouwbaar internet omdat er inmiddels vele jaren mee is gewerkt en glas sterk genoeg is om schade te voorkomen door invloeden van buitenaf. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een snelle en stabiele verbinding.

Het glasvezel netwerk is geschikt voor zowel particulieren als bedrijven. Het aantal gebruikers heeft namelijk geen effect op de snelheid van het internet. Daarbij gaat het uploaden van data net zo snel als het downloaden van data. Veel reviews zijn lovend over glasvezel en ondanks de snelle ontwikkelingen op het gebied van internet, zal glasvezel voorlopig nog toonaangevend zijn.

Ben jij enthousiast over de mogelijkheden en wil je weten wat dit precies kost? Laat je niet overdonderen met de hoeveelheid aanbieders van glasvezel en de prijzen.

Controleer welke providers leverbaar zijn op jouw adres

Allereerst is het belangrijk om te weten dat nog niet heel Nederland een aansluiting kan nemen op het glasvezelnetwerk. Wanneer je over wilt stappen op glasvezel kun je daarom het beste eerst controleren of er een glasvezel aansluiting is in jouw woongebied. Veel websites bieden bij de vergelijking van de beste internetaanbieders de optie om dit snel vooraf te controleren. Zo kun je bij providercheck.nl direct zien of er glasvezel internet beschikbaar is in jouw buurt en wat dan de beste provider aanbieding zou zijn op dat moment.