We laten het jaar 2019 alweer bijna achter ons. Zoals ieder jaar word ik er persoonlijk wat melancholisch van. Ik vind het heerlijk om van die jaaroverzichten te krijgen. Zo kreeg ik er laatst eentje te zien van mijn Spotify-account. Dat was een bijzonder overzicht van het totaal aantal beluisterde minuten muziek, mijn persoonlijke favorieten en nog veel meer. Dit jaar is ook het jaar dat ik met deze blog ben begonnen. Het doel? Iedereen bewuster maken van de wisselwerking tussen de natuur en onze gezondheid als persoon én maatschappij. Wat mij bijvoorbeeld enorm opviel aan het afgelopen jaar, is dat duurzaamheid wel echt een duidelijke trend was.

Als particulier duurzamer

Het jaar 2019 is een jaar vol tegenstrijdigheden geweest. Van het creëren van ‘vliegschaamte’ tot aan de afspraken omtrent de stikstof compleet met de reactie van de boeren. Het is zeker als particulier soms lastig om goed te begrijpen wie nou echt een gegrond punt heeft en wie eerder aan zijn eigen belang denkt. Persoonlijk voelde ik me ook geconflicteerd afgelopen jaar. Gelukkig heb ik gemerkt in mijn eigen omgeving dat mensen die met deze emoties kampten zelf duurzamer te werk zijn gegaan. Denk bijvoorbeeld aan het laten leggen van zonnepanelen, het beter scheiden van ons afval en het investeren in duurzame alternatieven. 

Als bedrijf milieubewuster

Uiteraard waren de particulieren niet de enigen die zich massaal hebben verduurzaamd. Ook voor een groeiend aantal bedrijven wordt het steeds belangrijker om milieubewust de werkzaamheden uit te voeren. Zo zetten steeds meer grote bedrijven en merken dit ook in als een onderscheidende factor: wij denken namelijk aan de natuur en onze maatschappij. Het is voor mij als natuurliefhebber zo fijn om te zien dat het besef steeds beter doordringt binnen diverse lagen van onze maatschappij. Een goede maat van mij is werkzaam in de logistieke sector en zelfs hij heeft gezocht naar duurzame alternatieven. Zo gebruiken ze vanaf dit jaar naast houten pallets ook kunststof pallets voor de transport en opslag van de goederen!

Doorzetten in 2020

Uiteraard zijn we er nog lang niet. Alle acties die dit jaar zijn ondernomen met het oog op een betere toekomst voor komende generaties is natuurlijk maar een begin. Als we het niet voortzetten in een hoger tempo, dan zal het alsnog voor niets zijn geweest. Daarom wil ik zo voor het einde van het jaar nog een kleine oproep doen: laten we met z’n allen dit doorzetten in 2020. Laten we ons slechte gedrag massaal doorbreken en bewuster omgaan met afval en onze afdruk die we achterlaten. Alleen dan is er straks nog een planeet voor komende generaties. Je hoeft hiervoor echt niet gelijk jouw hele leven om te gooien. Simpelweg met iets kleins beginnen en dit steeds uitbreiden is al een uitstekend begin. Net zoals dat het bedrijf van mijn maat begon met kunststof pallets kun jij ook met iets vergelijkbaars aan de slag. Alle beetjes helpen en we moeten het immers samen doen!